Co to jest kawa espresso ?
Espresso czyli szybka kawa – jest rozpowszechniona głównie we Włoszech, a w innych krajach europy, i nie tylko, oznacza kawę zaparzoną w systemie ciśnieniowym. Prawdziwe włoskie espresso to: 7 g kawy, ubite w kolbie i zaparzone w ekspresie ciśnieniowym przez ok 25-30 sek co daje nam ok 25-35 ml kawy.

Espresso to powszechnie znany sposób parzenia kawy, i ulubiony przez Włochów. Jest w tym dużo prawdy. Niewielu jest włochów, którzy nie zaczynają dnia od aromatycznego espresso w ulubionym barze, lub filiżanki espresso z kawiarki, zaparzonego w domu. Espresso ma włoskie korzenie.
Podstawową charakterystyką kawy espresso, jest to, że ten gęsty, mocny, aromatyczny, czasami gorzki napój jest otrzymywany za pomocą zaparzania kawy pod ciśnieniem, w krótkim czasie, aby wydobyć ze zmielonych ziaren to, co najlepsze. A więc będzie to kawa zaparzona zarówno w ekspresie, jak i w kawiarce. I tu największa ciekawostka. Na początku espresso nie powstało z potrzeby zaparzenia mocnej kawy (co w rezultacie miało miejsce), lecz z potrzeby szybkiego zaparzania nawet kilku kaw naraz. Twórcy pierwszych ekspresów pracowali z klientami w lokalu i potrzebowali w krótkim czasie przygotować jak największą ilość dobrze zaparzonych gorących kaw. I tak espresso swoją nazwę zawdzięcza szybkości parzenia (średnio 35-45 sekund). W europie espresso to mocna, mała kawa. Zwana w niektórych kręgach „shotem kawowym”.
Kiedy wynaleziono espresso ?
Pierwszy ekspres do parzenia kawy został wynaleziony i opatentowany przez Angelo Morinodo z Turynu.Morindo nie miał zamiaru wykorzystać swojego wynalazku do produkcji masowej. I tu wkracza pewien mechanik z Mediolanu Luigi Bezzera, który projektuje i opatentowuje swoją wersję ekspresu. Widząc w tym przyszłość, sprzedaje swój patent dla Desiderio Pavoni w roku 1902.
EkspresyBezzera i Pavoni do dziś cieszą się dużą popularnścią.
Po II wojnie wiatowej Angelo Gaggia wprowadza zmiany w systemie ciśnieniowego zaparzania kawy i nowe ekspresy w roku 1948 wchodzą do masowej produkcji. Do dziś „made Italy” to gwarancja jakości i precyzji. Dziś ekspresy profesjonalne to masowa produkcja. Lecz ta masowa produkcja to nadal “ ręczna robota”. Ekspresy LaNuova Era, La Spaziale , czy QuickMill robione są często na zamówienie klienta, uwzględniając indywidualne wymagania.
Kawiarka, zwana w Italii moka, jak się domyślacie to również produkt włoski. Wynalazł ją Alfonso Bialetti w 1933 roku. Bardzo szybko podbiła rynek włoski i w szybkim czasie zdobyła popularność na całym świecie.
Espresso to nie tylko kawa, w niej kryje się cały rytuał i filozofia, jest to nierozerwalna część kultury włoskiej. Ta mała filiżanka parującego napoju to nie tylko kawa, to przyjaźń, chwila relaksu, przerwy na zregenerowanie sił, to zastrzyk energii z rana, po południu, praktycznie o każdej porze. Przerwa na kawę to pewnego rodzaju rytuał. Nie chodzi tu o połknięcie małej filiżanki tego napoju. Chodzi tu o smak, czucie aromatu, pełną degustację tego czarnego płynu.
Jak pić espresso?
To zależy gdzie je pijemy, w jakim kraju jesteśmy. Ale niezależnie na jakim kontynencie delektujemy się naszym espresso – powinno być ono podawane z wodą. Nierozerwalny duet kawa espresso i woda. Oczywiście woda, często gazowana służy do przepłukania ust, aby nasze kubki smakowe mogły w pełni docenić smak i aromat pitej przez nas kawy.
W Italii kawa to mały przerywnik w ciagu dnia, w pracy, po pracy, po obiedzie. Daje nam odpowiedni zastrzyk energii i kofeiny na następne kilka godzin a jej smak czujemy przez długi czas na podniebieniu. . Pijemy i pędzimy dalej, zjadamy obiad a na deser kawa, którą czujemy jeszcze przez długie minuty. Dlatego często we Włoszech espresso pije się na stojąco przy barze, zdarza się nawet że po obiedzie w restauracji pijemy kawę przy barze, płacąc za rachunek. W Italii espresso równa się kawa. Zamawiając kawę dostaniemy zawsze espresso. Jeżeli chcemy inną kawę musimy sprecyzować to w zamówieniu. I tak w słonecznej Italii jest 1001 sposobów na zamawianie kawy. Ile osób w barze, tyle kaw!

Co jest niezbędne od uzyskania wspaniałego włoskiego napoju?
Pierwsze co mogę powiedzieć to abc każdego baristy, czyli zasada 4 M
Miscela = mieszanka
Macchina = maszyna a wiec ekspres do kawy
Macinadosatore = młynek
Mano = manualność czyli umiejętności baristy.
I tak osoby, których żyły pompują czarne złoto uważają, że przestrzegając tej zasady można zrobić espresso godne królewskiego podniebienia, w takim razie…
Jak zrobić dobre espresso?
Potrzebujesz:
Składniki:
- ulubiona mieszanka kawy – najlepiej Attibassi.
Sprzęt:
- młynek
- ekspres ciśnieniowy
- tamper
Przepis:
- Wsyp kawę do młynka. Młynek powinien być ustawiony pod mieszankę kawy!.
- Ustaw dozownik młynka na 7g.
- W kolbie odmierz 7g kawy na 1 kawę, lub 14 na dwie.
- Ubij kawę w kolbie za pomocą tampera z siłą około 15kg.
- Przed założeniem kolby upuść trochę wody z grupy w celu oczyszczenia sitka z pozostałości po poprzedniej kawie.
- Załóż kolbę, zwróć uwagę aby kawa spływała jednolitą stróżką (mysi ogonek).
- Ekstrakcja powinna trwać około 25-30 sekund.
- Zaparzona kawa będzie miała pojemność 25- 30 ml.
Co zrobić jeżeli nie dysponujemy profesjonalnym ekspresem z kolbą ?
Cel możemy osiągnąć za pomocą ekspresu na kapsułki i kapsułek naszej ulubionej mieszanki Attibassi.

W kapsułce jest szczelnie zamknięta pojedyncza dawka kawy (przeważnie 7g – 7,5g) a więc taka, która jest zalecana do uzyskania idealnego espresso.
Nie musimy nic odmierzać. Włączamy ekspres i czekamy kilka minut aby się zagrzał. Wkładamy kapsułkę do ekspresu i naciskamy guzik. Wyłączamy ekstrakcję kawy po ok 25 sekundach. Tak zaparzona kawa ma parametry zbliżone do tej z ekspresu ciśnieniowego.
Espresso z kapsułek Attibassi ma intensywny aromat a także cremę, której nie powstydziłby się żaden barista!
Na koniec lista najpopularniejszych rodzajów espresso, z którymi możecie się spotkać podczas pobytu w kawiarniach:
- Caffe – espresso – espresso italiano – espresso intenso
- Doppio – espresso doppio – podwójne espresso – espresso double
- Macchiato – espresso macchiato – espresso z odrobiną spienionego mleka
- Lungo – espresso lungo – espresso z ilością wody ok 40 ml
- Corto – espresso corto – esprsso z 15 ml wody
- Con panna – espresso con panna – espresso z odrobiną bitej śmietany
- Con latte – espresso z mlekiem – dodaje się zimne mleko
- Coretto – espresso z dodatkiem grappa (alkochol)
- Deca – espresso bezkofeinowe
- Orzo – kawa zborzowa, często zaparzana z saszetek, oczywiście w ekspresie.